Turgut Özal Mh. E-5 Karayolu Üzeri Otoport AVM 68. Sk No: 46/220 K:7 Haramidere / Esenyurt İSTANBUL

Kış Aylarında Tekne Bakımı Nasıl Olmalı?

07.01.2021
2.192
Kış Aylarında Tekne Bakımı Nasıl Olmalı?

Kışın başlangıcı maalesef deniz sezonunun kapanışı anlamına gelmektedir. Tekne sahipleri bu dönemde uzun mavi yolculuklara bir süre arar verir ve teknelerinde kışlama işlemlerine başlarlar. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken tüm bakımlar yapılırsa yaz dönemi de o denli sorunsuz geçecek ve emeğiniz boşa gitmeyecektir.

Kış boyunca tekneler, kapalı ve iklim kontrolünün olduğu alanlarda ya da paketleme yöntemiyle bekletilir. Her iki yöntemde de teknenizin iyi korunduğundan emin olmanız gerekmektedir. Kışlamaya başlamadan önce muhakkak bir not defterine tekneniz için liste hazırlayın bu hem işinizi kolaylaştıracak hem de bazı adımları atlamamanızı sağlayacaktır. Aşağıda size kışlama için gerekli olan adımları bir araya getirdik. Unutmayalım tekne sigortası bakımsızlıktan kaynaklanan bozulmaları karşılamamaktadır.

Dıştan Takma Motorlar

Deniz suyu girişini hortuma bağlayarak motoru güzelce yıkayın ve sonrasında motor içerisindeki suyu boşaltın. Daha sonrasında ise yakıt bitene kadar motoru çalıştırın. Bu işlemeler sırasıyla uygulanırsa yakıt deposunda oluşacak tortular engellenir. Pervane milinizi ve dişlerini yağlamada muhakkak suya dayanıklı yağ kullanmalısınız.

İçten Takma Motorlar

İçten takma motorların kontrolünü yapabilmek için ilk olarak motor çalıştırılmalı ve yine motor sıcakken yağı değiştirilmelidir. Bu sayede yağın içerisindeki atıklar ayrışacaktır. Sonrasında ise yağ filtresini değiştirmeniz gerekmektedir.

Teknenin içten takma motoru temiz su ile iyicene yıkanmalıdır. Ayrıca su pompası ile antifrizin sirkülasyonunu sağlayın bu bir kova ile yapabiliriz. Motor odasında bulunan vites kutusu akışkanını değiştirin. Bujilerin her birine silindire foggin oil sıkın ve WD-40 ile kurulayın.

Yakıt

Yakıt filtrenizi ve su ayrıştırıcılarını değiştirin. Yoğunluk oluşmaması için yakıtınızı doldurun ve içerisine yakıt koruyucu eklemeyi ihmal etmeyin.

Stern Drive

Dıştan takılan motoru kontrol edilmeli ve altına yapışan deniz canlıları temizlenmelidir. Motorun yağını kontrol edin ve motor yağındaki su oranına dikkat edin. Eğer motorunuzun yağında fazla miktarda su bulunuyorsa contalarınızın sızdırma yapma ihtimali yüksektir ve tamir ettirilmesi gerekir. Motorun kılıfındaki delikleri inceleyin. Dişli kutusunu boşaltın ve tüm bağlantıları yağlayın. Ayrıca başka nelere dikkat etmeniz gerektiğini görmek için teknenizin kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

Sintine

Sintinenin her zaman temiz ve kuru olmasına özen gösterin. Temizleme işlemlerini sabun, sıcak su ve fırça ile yapabilirsiniz. Temizliğinden emin olduktan sonra nem savar bir yağ ile yağlayın ve içerisine biraz antifriz ekleyin.

Temiz Su Sistemi

Su ısıtıcı ve temiz su tankı ilk olarak boşaltılmalıdır. Su sisteminin içerisine antifriz ekleyin ve tekne içerisindeki lavabo, duş ve tüm muslukları antifriz akana kadar açın. Sıcak su ısıtıcısına da antifriz eklemeyi unutmayın.

Pis Su Tankı

Pis su tankını yasalara uymak suretiyle boşaltın. Boşaltmadan sonra pis su tankının içerisine su ekleyerek çalkalayın. Tankın içerisine antifriz ekleyin ve tüm dolaşımdan bunun geçmesini sağlayın. Kullanma kılavuzundaki diğer talimatlara uyarak işlemlerinizi tamamlayın.

İç Kısım

Depolar ve sistemler ile alakalı işlemleriniz bittikten sonra teknede bulunan eşyalarınızı kaldırın. Buzdolaplarınızı ve derin dondurucularınızı temizleyin. Minderlerinizi kaldırın ve havalanmasını sağlayın. Teknenin içerisinde oluşabilecek küfleri önlemek için nem alıcı kullanabilirsiniz.

Su Dışında Saklama

Teknenin altını tazyikli su ile yıkanmalı ve deniz canlılarından arındırılmalıdır. Vanaların tümü açılmalı ve su boşaltılmalıdır. Ayrıca gövdeyi cilalamalısınız.

Tekneniz yeni yaz dönemi için bu adımlar sayesinde uzun yolculuklara hazır hale geldi. Ayrıca teknenize başına gelebilecek risklere karşı tekne sigortası yaptırmanızı da tavsiye ederiz. Tekne Sigortası sayesinde; denizde yaşayabileceğiniz risklere ek olarak yangın, 3. şahıslara karşı sorumluluk, hırsızlık ve doğa olaylarına karşı güvence altına alabilirsiniz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: