Turgut Özal Mh. E-5 Karayolu Üzeri Otoport AVM 68. Sk No: 46/220 K:7 Haramidere / Esenyurt İSTANBUL

2022 Araç Muayene Randevusu

24.06.2022
1.280
2022 Araç Muayene Randevusu

Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. Maddesi gereğince trafiğe çıkan tüm araçlar için zorunlu tutulan araç muayenesi, sürücülerin kendilerinin ve araçlarının güvenliğini sağlaması adına yaptırması gereken önemli bir işlemdir.

Araç muayenesi esnasında aracın teknik kondisyonu ve yeterliliği ölçülerek resmi olarak belgeye dökülür. Periyodik olarak tekrarlanan araç muayenesi farklı araç tipleri için farklı zamanlarda tekrarlanır ve muayenesinin eksik olduğu tespit edilen araç hakkında cezai işlem uygulanır. Hem güvenli bir sürüş keyfi yaşamak hem de bu tip cezalardan korunmak için tüm sürücülerin araçlarını belirlenen süre zarfı içinde muayene ettirmesi gerekmektedir.

Türkiye’de araç muayenesinde yetkili olarak hizmet veren tek kuruluş TÜVTÜRK’tür. Ülkenin her noktasında sabit şubeleri ve gezici istasyonları bulunan kuruluş, trafikteki tüm araçların muayenesini düzenli olarak yapmaktan sorumludur. Büyük şehirlerde, bu şubelerin önünde muayene sırası sebebiyle uzun araç kuyrukları oluştuğundan, sürücülerin araç muayenelerini son güne bırakmamaları ve muayene için en az 2 saatlerini ayırmaları tavsiye edilmektedir. Araç muayene sırası TÜVTÜRK çağrı merkezinden, TÜVTÜRK web sitesinden veya e-devlet üzerinden alınabilmektedir.  E-devlet üzerinden vatandaş bilgileri girildikten sonra, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ‘TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulama’ sayfasından aracınızın muayene durumunu öğrenebilir, ‘TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt’ sayfasından araç muayene randevunuzu alabilirsiniz. E-devlet sayfasına alternatif olarak TÜVTÜRK web sitesinden araç muayene randevunuzu yine kolayca ve ücretsiz olarak alabilir ya da çağrı merkezinden randevunuzu edinebilirsiniz.

Tüm araçların muayene tekrar süreleri farklıdır. Binek ve resmi araçlar, ek olarak bunların römorkları, ilk 3 yaş sonrası her 2 yılda bir defa muayene olurken; traktör ve traktöre bağlı römorkları, ilk 3 yaş sonrası her 3 yılda bir muayene olmaktadır. Diğer ticari araçlar (taksi, otobüs vb.) ve bunlara bağlı römorkları, ilk yaşının ardından her yıl muayene edilmektedir. Motosiklet ve üç tekerlekli diğer araçlar ve yine bunlara bağlı römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir muayene olmak durumundadır.

Aracınızı muayene ettirmeden önce aracınızın trafik cezası, motorlu taşıt vergisi ve köprü-otoyol borçlarını sorgulatmanız gerekmektedir. Bu borçlara sahip araçlara randevu verilememekte ve muayenesi yapılamamaktadır. Ardından geçerli bir trafik sigortanız olduğuna emin olmalısınız. Tüm trafik ve kasko sigortalarında size en uygun poliçeye sahip olmak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Tüm bu aşamaları geçtikten sonra muayene istasyonuna doğru giderken yanınızda T.C. kimlik numaralı kimliğinizin ve ruhsatınızı yanınızda bulundurmayı unutmayın. LPG kullanmaktaysanız tank ve regülatörün marka ve seri numarasının okunabilir olduğuna bununla beraber ruhsatınıza işlenmiş olduğuna emin olun. Ruhsata işlenmesi gereken bir başka durum tadilattır. Araçtaki tüm tadilatların ruhsata işlenmiş olması, işlenmediyse tadilat muayenesine başvurulması gerekmektedir.

Tüm araçlarda kanunen belirlenmiş ve araçta bulunması gereken bir ekipman listesi bulunmaktadır. Bu liste aşağıdaki şekildedir:

  • İlk Yardım Çantası
  • Üçgen Reflektör
  • Yangın Söndürme Cihazı
  • Stepne
Tüm bu ekipmanların yanı sıra araçların sınıflarına göre kendi içlerinde de    bulundurmaları zorunlu ekipmanlar bulunmaktadır. Ticari araçlar, traktörler, okul taşıtları vb. araçlar kendi araç sınıflarına özel bulundurmaları gereken ekipman listesine sahiptir. Araç muayene ücretleri seneden seneye farklılık gösterebilmektedir. 2022 yılı itibariyle açıklanmış olan araç muayene ücretleri ise yine araç sınıflarına göre farklılık göstermektedir. Römorklu veya römorksuz traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet muayene ücreti 258,42; otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork muayene ücreti 507, 40; otobüs, kamyon, çekici ve tanker muayene ücreti ise 685,58 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Ücretler nakit, kredi veya banka kartı olarak ödenebilmektedir. Araç muayenelerinizi düzenli yaptırmanızı ve güvenli bir sürüş keyfi yaşamanızı dileriz.        
Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: