Turgut Özal Mh. E-5 Karayolu Üzeri Otoport AVM 68. Sk No: 46/220 K:7 Haramidere / Esenyurt İSTANBUL

Eşya Sigortası Yaptırmak Neden Önemlidir?

14.12.2023
251
Eşya Sigortası Yaptırmak Neden Önemlidir?

Yıllarca çalışarak kazanılan eşyalar, farkında olmasanız bile her zaman risk altındadır. Doğal afetler ve olağanüstü olaylar gibi öngörülemeyen ve istenmeyen olaylar mülkünüze zarar verebilir ve kullanılamaz hale getirebilir. Bu, mülkiyet sigortasının neleri kapsadığı sorusunu akla getiren kullanışlı bir sigorta türüdür. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmak size büyük bir mali yük olarak yüklenir. Bu noktada mal varlığınızı eşya sigortası çerçevesinde güvence altına almak size maddi anlamda destek olacaktır.

Eşya sigortası, evinizde olası hasarları olası risklere karşı sigortalayan bir uygulamadır. Yani evinizdeki eşyaların, doğal afetler veya terör nedeniyle hasar görmesi durumunda hasar garanti kapsamında karşılanabilmektedir.

Eşya sigortası; yangın, infilak, duman, deprem, her türlü sel, heyelan, fırtına, yıldırım, elektrik hasarı, kaza, araç çarpışması, karışıklık, halk hareketi, kin ve terörden kaynaklanan hasarları kapsayan temel teminatlardan biridir. Bu nedenle kiracı veya ev sahibi olarak evinizi ev eşyası sigortası ile sigortalatmanız önemli bir husustur.

Eşya Sigortası Neleri Kapsar?

Poliçenizde belirtilen koşullar oluştuğunda ve malınız hasar gördüğünde, sigorta şirketi size önceden anlaşılan nakit yardımını sağlayacaktır. Bu nedenle, “Ev sigortası neleri kapsar?” bir dizi faktöre bağlı olarak farklı alternatif senaryolarla cevaplanabilir. Tüketiciden bağımsız olarak meydana gelen yangın, deprem, hırsızlık, terör, sel, fırtına, elektrik tesisat arızası gibi olaylarda değer verdiğiniz ve korunmasını istediğiniz mülkünüzü sigorta poliçeniz ile sigortalatabilirsiniz. Standart bir poliçe sizi bu tür olaylara karşı sigortalar. Daha eksiksiz ve detaylı bir teminat istiyorsanız bu poliçelere daha yüksek primlerle sahip olabilirsiniz. Yapmanız gereken en iyi şey, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun poliçeyi seçerek bunu sağlamaktır. Bu sayede cebinizden çıkacak tüm parayı küçük miktarlarda alacağınız konut sigortası ile biriktirme imkanına sahip olabilirsiniz.

“Elektronik mülkiyet sigortası neleri kapsıyor?” tüketiciler tarafından yeni elektronik ürünler satın alırken sıklıkla sorulur. Elektronik Mülkiyet Sigortası, cihazınızın teslim edilmesinden itibaren öngörülemeyen bir olayın yaşanması durumunda sizi finansal olarak güvence altına alır. Doğal afet, hırsızlık, şirket hatası gibi nedenlerle cihazınızda meydana gelen hasarlar poliçenizde belirtilen şartlar dahilinde teminat altındadır.

Daha genel bir sigorta istiyorsanız ve evinizin de güvende olmasını istiyorsanız, daha geniş bir konut sigortasına yönelebilirsiniz.

Konut Sigortası Nedir?

Bu sigorta türü yine isteğe bağlı kapsama alanındadır. Aynı zamanda konut sigortasından sadece mal sahipleri değil kiracılar da faydalanabilmektedir. Ev sahibi olmasa bile, evde yaşayan kişiler bu sigorta ile eşyalarını sigortalayabilirler.

Ev sigortası neleri kapsıyor?” soruyu cevaplarken ilk tehlike yangın olacaktır. Her sigorta şirketi, ev sigortası için yangın kapsamı sunar. Bu garanti kapsamında, yıldırım çarpması ve yangın nedeniyle hasar gören mallar sigorta kapsamına alınacaktır. Aynı zamanda sigortalı malda doğrudan yangın ve buhar hasarı da teminat altındadır.

Konut sigortasının ilgi alanları arasında afet risklerine karşı teminat yer almaktadır. Konut sigortası, zorunlu deprem sigortası kapsamında olmayan hasarları karşılayarak ev sahiplerine fayda sağlar.

Poliçeniz kapsamında konut sigortası, evinize ve mülkünüze gelebilecek zararları, deprem sonrası otel giderlerinizi, kapıda kaldıysanız çilingir masraflarını, yılda bir kez makine bakımı, klima ve kombi ve diğer muhtelif masrafları kapsar. Bir bakıma, ev sahipleri bir afetten sonra kendilerini korumak için bir ev sigortası poliçesi satın alırlar.

  • Fırtına, sel: Sigortalı konutun çevresinden dere, nehir, menfez, kanal ve kanalların taşması ve anormal yağmur nedeniyle su basması durumunda hasar gören mal sigortalanır.
  • Heyelanlar: Örtülü evin yapıldığı arazide ve etrafını manto ile örten, selden kaynaklanan çökme ve heyelan sırasında hasar gören nesneler.
  • Deprem ve volkanik patlamalar: Zorunlu Deprem Teminatı (DASK) dışındaki hasarlar konut sigortası kapsamındadır.
  • Kar yükü: Yoğun kar yağışı nedeniyle çatılarda kar birikmesi ve buz düşmesi nedeniyle bina, çatı ve mülklerde meydana gelen hasarları kapsar.
  • Kasırga: Dolu, sulu kar veya fırtına tarafından taşınan nesneler gibi doğal olaylardan kaynaklanan fırtına hasarı garantinin bir parçası olarak kabul edilir.

Peki bunların dışında kalan durumlar nelerdir? Bazı durumlarda, ev sigortası geçerli değildir. Ev sigortası yalnızca ek teminatın olmadığı durumlarda yangınları kapsar, ancak konut sigortası olan ev sahipleri küçük farklar için ek teminat sunabilir. Ek teminat ve birincil olmayan teminat durumları aşağıdaki gibi açıklanabilir.

 Aşağıdaki durumlar sigorta kapsamına girmez:

 – Savaşlar, her türlü savaş olayları, saldırganlık, yabancı düşman hareketleri, çatışmalar (ilan edilmiş veya edilmemiş), iç savaşlar, devrimler, isyanlar ve neden olduğu savaşlar. Disiplin ve askeri harekata ihtiyaçları var.

– Nükleer yakıtın yanması veya bunlardan kaynaklanan sebepler sonucu nükleer yakıt veya nükleer artıklardan kaynaklanan iyonlaştırıcı radyasyon veya radyoaktif kirlenmenin neden olduğu tüm zararlar ve bunlar için gerekli askeri ve cezai tedbirler. (Bu bağlamda “yakma” terimi ayrıca kendi kendini sürdüren nükleer parçalanma olaylarını da içerir.)

– Sigortalı mal üzerinde devlet tasarruflarının neden olduğu hasar.

– Sigortalı ürünün kendisinde meydana gelen problemler, kömürleşme veya yapısal bozulma ve kömürleşme nedeniyle sigortalı üründe meydana gelen hasarlar.

– Sigortalı mal, işlenmek veya başka bir faydalı maksat için ateşe veya ısıya maruz kalırsa, düşürülür veya soba gibi bir şömineye atılırsa veya tutuşmadan kavrulur veya yakılırsa. Giysiler, çarşaflar, diğer mallar veya ısıtma, aydınlatma, ütü ekipmanı ve lambalar, mumlar, tütün vb. ile temastan kaynaklanan hasar.

– Her türlü elektrik motoru, elektrikli veya elektronik ekipman, cihaz, tesisat ve kablolar akıma bağlandığında kısa devre, topraklama, voltaj dalgalanmaları, ısınma ve indüklenen akımlardan zarar görebilir.

– Konteynerlerin negatif basınç, merkezkaç kuvvetleri ve mekanik etkilerden dolayı çökmesi, yırtılması ve diğer deformasyonları ve aşınması nedeniyle sigortalı ekipman ve motorlarda meydana gelen tüm hasarlar.

Fakat binalara ve mülklere zarar verecek birçok riski kapsayan konut sigortası, bazı mülkleri kapsamayabilir. Bunlar mücevher, nakit para ve değerli kişisel eşyaları içerebilir. Ancak bazı sigorta şirketleri, kasa gibi kilitli bir alanda muhafaza edilen bu değerli eşyalarınızı kendi belirledikleri ek ücretler karşılığında sigorta ettirebilmektedir.

Eşya ve Konut Sigortası için Gerekli Evraklar

Emekleriniz ile satın aldığınız eşyaları olası tehlikelere karşı güvence altına almak için konut sigortası yaptırmak doğru bir seçimdir. Bu sigorta türü için gerekli olan başlıca belgeler şunlardır:

  • Mal sahibi veya kiracı kimlik numarası
  • Tapuda belirtilen konut metrekaresi
  • Evin açık adresi 
  • Sigorta organizasyon numarası Afet Sigortası (DASK)
  • Ev eşyalarının toplam maliyeti

Bunlara ek olarak farklı belgeler de istenebilir. Ancak genel olarak tüm sigorta şirketlerinin istediği belgeler yukarıda sayılanlardır.

Mülk sigortasının maliyeti, mülkünüzün toplam maliyetine ve evinizin konumuna bağlı olarak taşıdıkları riskin değerine göre değişir. Size sunulan poliçe tekliflerinden ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun olanı seçerek tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca sigorta poliçenizin sunduğu ek hizmetlerden de yararlanarak hayatınızı kolaylaştırma imkanına sahipsiniz.

Uzun emekler harcayarak elde ettiğiniz eşyalarınızı ve evinizi sigortalatmak alacağınız en iyi kararlardan biri olacaktır. Dilerseniz ÖzserNeo’nun sizlere sunmuş olduğu eşya sigortası hizmetlerinden hemen faydalanabilir ve eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: