Turgut Özal Mh. E-5 Karayolu Üzeri Otoport AVM 68. Sk No: 46/220 K:7 Haramidere / Esenyurt İSTANBUL

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

22.12.2020
1.693
Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Aracın olmazsa olmaz parçalarından biri olan akü, çalışmadığı takdirde başka bir araçtan takviye yapılarak çalışmaktadır. Yani başka bir araca ait akü diğer aküsü biten bir aracı çalıştırmaya yardımcı olabilir.

Akü Takviyesi

Bir aracın aküsü bitti zaman akü kablosu sayesinde başka bir araçtan alınan ve diğer aracın aküsünü doldurmaya yarayan işleme denilmektedir. Diğer araçtaki enerji aküsü biten araca aktarılır ve aracın çalıştırılması sağlanır. Bu işlem yalnızca acil durumlar oluştuğu zaman yapılmalıdır aksi takdirde yetkili servise gidilmelidir.

Akü Neden Biter?

Akü farklı şekillerde bitebilir. En fazla kış aylarında yaşanan akü bitmesi soğuk havalarda zorlanmadan dolayı daha fazla enerji sarf ettiği için hızlı bitmektedir. Bir başka akü bitme sebebi ise; araç çalışır vaziyette değilken radyo, klima gibi elektrikle çalışan akşamların çalışması durumunda bitmektedir. Diğer bir neden ise sürekli kısa mesafe kullanılan araçlarda daha sık akü bitmesi gözlemlenmektedir. Bu durum hem aküyü hızlı bitirirken hem de akünün ömrünün kısalmasına sebep olmaktadır.

Akü Takviyesi Nasıl Gerçekleştirilir?

Akü takviyesi yapmanız gerekiyorsa bazı adımlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi acil durumlar haricinde çok fazla önermediğimiz bu işlemi yaparken aşağıdaki adımlara dikkat ederseniz daha büyük sorunlarla karşılaşmazsınız.

  1. Aküsü biten ve akü takviyesi alınacak her iki aracında elektrikle çalışan aksamları kapatılmalıdır. (radyo, ışık, klima)
  2. Akü takviyesi yapılacak olan kablonun ve akünün iki araç içinde uygun amperlerde olması gerekmektedir.
  3. Akü başlıklarında bulunan plastik koruyucular çıkartılmalıdır.
  4. Akü takviye kablosunda bulunan kırmızı uç aküsü biten aracın + kutbuna takılmalı, boşta kalan diğer uç ise aküsü dolu aracın + kutbuna takılmalıdır.
  5. Takviye kablolarından siyah olan uç aküsü biten aracın – kutbuna takılmalı boşta kalan diğer uç ise aküsü dolu olan aracın kaportasında metal bir alana tutturulmalıdır.
  6. Akü takviyesinde kullanacağınız kabloların kesinlikle motordaki hareketli akşamlarda temasta olmamasına dikkat etmelisiniz.
  7. Akü dolum işlemi gerçekleştirildikten sonra ilk etapta aküsü dolu olan takviye veren araç çalıştırılmalı aradan 10 dakika geçtikten sonra aküsü doldurulan araç çalıştırılmalıdır.
  8. Araçların çalıştırılma işlemi bittikten sonra iki araçta 2500 devirde sabit şekilde birkaç dakika bekletilmelidir.

Bu adımlara uyarak akünüzü sorunsuz bir şekilde doldurabilirsiniz. Yalnız kalite olarak düşük veya amperi yüksek olan kablolarla yapılan işlemler sorun çıkartabilmektedir bunu asla unutmamalısınız.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: