Turgut Özal Mh. E-5 Karayolu Üzeri Otoport AVM 68. Sk No: 46/220 K:7 Haramidere / Esenyurt İSTANBUL

İş Yeri Sigortası Nasıl Yapılır?

28.09.2022
1.227
İş Yeri Sigortası Nasıl Yapılır?

Bir iş yeri genellikle içerisinde elektronik cihazları, mobilyaları, ekipmanları, özel ve gizli bilgileri barındırır. Böyle bir iş yeri; olası bir hırsızlığa, afete ve kazaya açık bir hâl alır. İş yeri sigortası veya ofis sigortası, mülkiyeti ve onun içindekileri koruma altına alır. Ofisiniz veya iş yeriniz için çeşitli seviyelere sahip sigorta teminatlarına sahiptir. Bu sigorta türü, genelde işletmenizi ciddi bir zarara uğratma potansiyeli bulunan, istenmeyen ve planda olmayan zararlara karşı koruma sağlar.

İş Yeri Sigortası Nedir?

İş yeri sigortası, nereden çalışıyor olursanız olun size kişisel durumlar için de bir güvence sağlar. Tıpkı eviniz gibi çalıştığınız alan da yangın, hırsızlık, sel ve kaza eseri gerçekleşen hasarlar gibi olaylarda risk altındadır.

Hasar ve hırsızlık durumları, işletmeleri oldukça büyük masraflarla karşı karşıya bırakabilir. Bu nedenle doğru bir sigorta seçimi, sizi şirketinizde önemli ve negatif bir etkiye neden olabilecek, hesapta olmayan zararlara karşı korur. Zarara ve masrafa sebebiyet verecek çoğu olay önceden ön görülemediğinden dolayı iş yeri sigortası, bu hasar ve maliyetlerden sonra işletmedeki iyileşmenin en büyük yardımcısı olacaktır.

İşletmeniz için bir ofis kiraladıysanız muhtemelen mülk sahibiniz bina sigortasına sahiptir ancak bu sigorta yalnızca binanın kendisini korumak için yaptırılır. Binanın içindekileri kapsamına almadığından ne kadar korunduğunuzun bilincinde olmak önemlidir. İşletmenizin yer aldığı binanın sahibi sizseniz binayı ve mülklere gelecek zararı güvenceye almanız gerekir. Bununla birlikte iş yerinizde bulunan ofis araç gereçlerini, mobilyaları ve bilgisayarları ve diğer eşyaları da göz önünde bulundurmalısınız.

İş Yeri Sigortası Hangi İş Yerlerini Kapsar?

İş yeri sigortası tüm işletme sahipleri için önerilir. Bu sigortanın kapsamına aldığı işletme türleri:

  • Home office sistemiyle çalışan ofisler,
  • Açık çalışma alanları,
  • Klasik ofis alanları,
  • Birden fazla sahibi olan binalardır.

İş yeri sigortası ne kadar?” sorusunun ise net bir cevabı yoktur. İş yeri sigortası fiyatı, işletmenizin ihtiyaçları ve durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.

İş Yeri Sigortası Neleri Kapsar?

İş yeri sigortası; hırsızlıktan yangına, selden ve su hasarından cam kırılmasına kadar her durumda size teminat sağlar. Aynı zamanda bina ve varlıklarını da koruma altına alır. Bir iş yeri sigortası paketi, aşağıda belirtilen sigorta teminatlarını içerir:

  • Yangın, yıldırım düşmesi ve patlama,
  • Sel baskını,
  • Fırtına,
  • Duman,
  • Cam kırılması,
  • Grev, lokavt, iç ayaklanma, kargaşa, kötü niyetli hareketler ve terör,
  • Yangın durumunda ortaya çıkan mali borçlar,
  • Kira kaybı,
  • İş bırakma eylemi,
  • Enkaz kaldırma,
  • Kara, hava ve deniz taşıtları çarpması,
  • Geçici taşınma,
  • Yasal koruma,
  • Yalıtım yetersizliği,
  • Elektrik hasarları,
  • Üçüncü taraf kaynaklı finansal zararlar,
  • Nakit para taşımacılığı,
  • Çökme.

İş yerinde bulunan makine veya elektronik aletleriniz risk altında olmaya eğilimliyse iş yeri sigorta poliçesi bünyesinde makine veya elektronik alet teminatı da talep edebilirsiniz. Ayrıca Yasal Koruma Sigortası sayesinde herhangi bir hukuki ihtilaf durumunda mahkeme masraflarınız için de güvence elde edebilmeniz mümkün.

Bir iş içerisindeyseniz yaptığınız alışverişler de muhtemelen özel riskleri beraberinde getirecektir. Bu durumda Ürün Sorumluluğu, İç Mal Taşımacılığı ve Sözleşme Dışı Mal teminatlarını satın alabilirsiniz. Bu tarz genişletilmiş teminat seçenekleri, bazen tek bir poliçe üzerinden kapsamlı bir sigortaya sahip olmanıza olanak sağlar.

İş Sigortası Nasıl Yapılır?

Her şeyden önce hangi tür veya türde ticari sigortaya ihtiyacınız olduğuna karar vermeniz gerekir. Kapsamlı sorumluluk sigortasından daha özel siber sorumluluk sigortasına kadar aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli teminat seçenekleri vardır. İhtiyacınız olan poliçeler büyük ölçüde işinize özel olacaktır.

Bu nedenle hangi iş yeri sigortası türlerine ihtiyaç duyduğunuzu kararlaştırmak için başlangıçta bir işletme olarak risklerinizi değerlendirmelisiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi bazı işletmeler diğerlerinden daha riskli bir pozisyona sahiptir. Örneğin; bir imalat veya inşaat şirketi, ev tabanlı bir e-ticaret işletmesinden çok daha büyük bir risk ile karşılaşabilir.

  • Alışveriş yaparken farklı fiyat teklifleri alın.

İşletmenizin ne tür bir sigortaya ihtiyacı olduğunu daha iyi anladığınızda bir sonraki adımınız alışverişe başlamak olacaktır. Birden fazla seçeneği karşılaştırabilmeniz ve işiniz için en iyi teklifi bulabilmeniz için birkaç şirketten iş sigortası teklifi almak isteyeceksiniz.

  • Teklif seçeneklerini karşılaştırın ve işletmeniz için en iyi olanı belirleyin.

Sigorta teklifleri aldıktan sonraki adımınız teklifleri karşılaştırmak ve işiniz için hangi poliçelerin ve hangi sağlayıcının en iyi olduğunu belirlemek olacaktır.Bu nedenle tekliflerinizin her birini ayrıntılı olarak gözden geçirmek, sorular sormak ve hatta belki de girdileri için işletme danışmanlarınıza başvurmak isteyeceksiniz.

  • Poliçelerinizi satın alın ve güncel tuttuğunuzdan emin olun.

Bu noktada nasıl iş sigortası alacağınızı öğrendiniz. Son olarak ise poliçenizi periyodik olarak gözden geçirin; sigorta teminatlarınızı güncellemeniz mi yoksa değiştirmeniz mi gerektiğine zamanı geldiğinde siz karar vereceksiniz.

İş Yeri Sigortası Çeşitleri

Her hacimden iş yeri sahiplerinin dikkate alabileceği iş yeri sigortası çeşitleri şöyle listelendirilebilir:

  • Mesleki Sorumluluk Sigortası:

Mesleki sorumluluk sigortası, hata veya başarısızlıklardan dolayı ortaya çıkan ihmal iddialarına karşı sigortalanmanızı sağlar. Her işletmeye uyabilecek ortak bir mesleki sorumluluk sigortası bulunmaz. Her sektörün kendince ele alması gerektiği farklı kaygıları vardır.

  • Konut Sigortası

Konut sigortası; yangın, fırtına veya hırsızlık durumunda ekipman, envanter ve mobilya gibi eşyaları kapsamına alır. Bu sigorta türü, sel ve deprem gibi büyük çapta yıkıma yol açan olayları sigorta bünyesinde bulundurmaz. Eğer iş yeriniz bu sorunlar özelinde bir tehlike altındaysa ayrı bir poliçeye ihtiyacınız olacaktır.

Bir diğer istisna ise son derece değerli ve masraflı olan kişisel mülkiyettir. Bunun kapsama alınması için “ek poliçe hükmü” olarak adlandırılan bir poliçenin satın alınması gerekir. Bu poliçe alındığında konut sigorta poliçesi, problemi çözmek için sigortalı kişinin ya tüm hasar zararını ya da yenileme maliyetini karşılayacaktır.

  • Mal Sorumluluğu Sigortası

Eğer işletmeniz satış amacıyla ürün üretimi yapıyorsa mal sorumluluğu sigortası almanız oldukça önemli ve gerekli adımlardan birisi olacaktır. Böyle bir işletme, sattığı bir ürün kaynaklı gerçekleşen hasarlardan dolayı davalık olabilir. Mal sorumluluğu sigortası, kendini bu tarz durumlarda bulan işletmeleri korur.

  • Araç Sigortası

İş için kullanılan tüm araçlar tamamen sigortalanmalıdır. İşletmeler en azından üçüncü şahısların yaralanmasına karşı sigorta yapmalıdır; ancak kapsamlı bir kasko sigortası aracı bir kaza olması durumunda da koruyacaktır. Çalışanlar, iş için kendi arabalarını kullanıyorlarsa kaza durumunda kendi kişisel sigortalarına ihtiyaç duyarlar. Burada karşımıza çıkan önemli bir istisna ise bir kişinin teslimat personeli de dâhil olmak üzere bir ücret karşılığında mal veya hizmet taşımacılığı yapmasıdır.

  • İş Kesintisi Sigortası

İş kesintisi poliçeleri, özellikle perakende mağazaları veya üretim tesisleri gibi iş yapmak için fiziksel bir yere ihtiyaç duyan şirketler için geçerli bir sigorta türüdür. İş kesintisi sigortası, normal iş akışında aksamalara neden olan olaylar sırasında ortaya çıkan zararları öder.

İş yeri sigortası ile ilgili tüm profesyonel bilgileri ÖzserNeo ekibinden edinebilirsiniz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: