Turgut Özal Mh. E-5 Karayolu Üzeri Otoport AVM 68. Sk No: 46/220 K:7 Haramidere / Esenyurt İSTANBUL

Park Halinde Gerçekleşen Kazalar İçin Ne Yapmalıyım?

12.07.2019
6.051
Yazar: Yemen DURSUNLAR
Park Halinde Gerçekleşen Kazalar İçin Ne Yapmalıyım?

Günümüzde büyük ve kalabalık şehirlerde yaşayanlar olarak, yoğun trafiğin yanı sıra, uygun park yeri bulma sorunu da en kaçınılmaz hale gelmiştir. Aracımızı park etmemiz akabinde, bir süre sonra aracımızı kullanmak üzere aynı yere döndüğümüzde, aracımızla çarpılmış hasarlı bir vaziyette karşılaşma ihtimalimiz yüksektir. Standart bir hasar sürecinde, araç sürücülerinin karşılıklı kaza tespit tutanağı tutması, olay yerini geniş ve yakın açılardan ve plakalar görülecek şekilde fotoğraflaması, evrak alışverişi yapılması, gerek kusur oranının belirlenmesi, gerekse rücu işlemlerinin ilerlemesi  için gerekmektedir. Ancak, her sürücü bu konuda gereken  duyarlılığı ve hassasiyeti göstermeden, olay yerini panikle terk ederek, çarptığı karşı tarafı mağdur ve tek başına bırakabiliyor. İşte böyle bir durumla karşılaştığınızda, neler yapmalısınız ? sizleri bilgilendirmek isteriz.

 Çarpıp kaçan araca ulaşmak adına izlenebilecek alternatif yollar;

  • Olay yeri kamera kaydı erişimi ( karayolları, belediye, mahalledeki, işletme, konut, yönetim gibi ait güvenlik kamera cihazlarından temin edilebilir ) 
  • Olay yerinde ki mahalle sakinleri ile görüşülerek görgü tanıkları bulunabilir.
  • Plaka tespit edildi ise, görgü tanıkları ile birlikte polis olay yerine davet edilmeli, olay yeri resimleri çekilerek, tutanak tutulmalıdır.
  • Plaka tespit edilemiyor ise, ilçede bulunan en yakın emniyet birimine gidilerek şikayetçi ifade tutanağı tutulmalı,
  • emniyet trafik memurunun yönlendirmesiyle gerek görülürse, konuyu olayın gerçekleştiği il/ilçedeki bağlı olunan cumhuriyet savcılığına gitmeli, suç duyurusunda bulunmalı ve hukuki hakkınızı saklı tutmalısınız.
Aracınıza çarpan kişiye ve/veya araç sahibine ulaşmanız durumunda;

Kendisinden neden olay yerini terk ettiğine dair hasar beyanı, trafik poliçesi, ehliyet, ruhsat, temin edilmelidir. Akabinde, çarpan kişinin trafik poliçesi üzerinden  hasar dosyası açılarak, onarıma dair süreç başlatılabilir.

Aracınıza çarpan kişiye ve/veya araç sahibine ulaşamamanız durumunda;
  • Yukarıda bahsi geçen tutanaklar ile kasko poliçeniz var ise, hasar dosyası açtırabilirsiniz. 
  • Kasko şirketinizin, çarpan aracın plakasının kamera ve resim gibi görsel kayıtlarda net olması ve görgü/polis/ifade tutanağı ile örtüşmesi durumunda, kusurlu kişiye rücu hakkını kullanabilecek ve böylelikle hasarsızlık hakkınızı da sizin adınıza savunabilecektir.
  • Ancak, hiç bir plaka belirtilmemiş yada sadece ” şifahi ” bilgiler ile tutanak mevcut ise, çarptığı iddia edilen  araç sahibinden beyan/evrak alınması şarttır.
  • Çarpıp kaçan araç sahibinden, ilgili evraklar temin edilemediği sürece, hukuki açıdan rücu talep hakkı ortadan kaybolacaktır.
  • Böyle bir durumda kasko poliçeniz var ise; beyanlı ( rücu imkanı muallak ) hasar dosyası açtırarak onarımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Kasko poliçeniz yok ise, maalesef kendi bütçenizden karşılamak durumunda kalmaktasınız.

İlerleyen vadede, ifade tutanağınız ve/veya savcılık suç duyurunuza istinaden, yapılan soruşturma ve değerlendirmeler lehinize sonuçlandığı takdirde, kusurlu araçtan hasar onarım bedelinizi elbette geri tahsil edebilirsiniz.

 

Hasarsız, güvenli sürüşler dileriz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: