Turgut Özal Mh. E-5 Karayolu Üzeri Otoport AVM 68. Sk No: 46/220 K:7 Haramidere / Esenyurt İSTANBUL

Uzun Mesafe Yolculuğunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

14.09.2023
605
<a></a>Uzun Mesafe Yolculuğunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Uzun yola çıkmak, bir de yanınızda sevdikleriniz varsa, yapabileceğiniz en keyifli aktivitelerden biridir. Ancak yolculuğa çıkmadan önce bazı hazırlıklar yapmalı ve yolculuğunuzun tam anlamıyla güvence altında olmasını sağlamanız gerekir. Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde, seyahatiniz hem sizin hem de sevdiklerinizin açısından daha rahat ve güvende geçecektir. Keyifli, rahat ve güvenli bir yolculuk için yapmamız gerekenleri adım adım öğrenmeye hazır mısınız?

Uzun Mesafe Yolculuğuna Çıkmadan Önce Yapmanız Gerekenler

İlk olarak gelin uzun mesafe yolculuğuna çıkmadan önce yapmanız gerekenlerden bahsedelim. Eğer arabanızla ya da bir arkadaşınızın arabasıyla yola çıkacaksanız öncelikle tüm kontrolleri yapmalısınız; lastikler, silecekler, motor, klima ve daha fazlası! Yola çıkmadan önce aracın neredeyse her parçasını, bölümünü kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede var olduğundan haberdar olmadığınız sorunlara karşı önleminizi almış olursunuz. Bunun için yetkili bir servise gitmeniz en sağlıklısı olacaktır. Fakat araç bakımı konusunda bilgi sahibiyseniz bu kontrolleri elbette siz de gerçekleştirebilirsiniz.

Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Alınması Gereken Tedbirler

Arabayla uzun yola çıkarken alınacaklar listesi hem güvenlik hem de konfor açısından oldukça önemlidir. İlk olarak az öncede bahsetmiş olduğumuz gibi aracın kontrolünün yapılması gerekir. Bu aşamada araç içerisinde mutlaka gözden geçirilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Motor yağı kontrolü,
  • Soğutma suyu kontrolü,
  • Fren ve fren sistemi kontrolü,
  • Rot ve balans ayarının kontrol edilmesi,
  • Yağ sızıntısı kontrolü,
  • Cam suyu kontrolü,
  • Lastik ve hava basıncı kontrolü,
  • Akü kontrolü.

Ayrıca eğer kış aylarında yolculuğa çıkıyorsanız, aracınızın su haznesine yeterli miktarda antifriz koymayı unutmamalısınız. Ek olarak, kış lastikleri kullanmanız da önemlidir. Eğer bu kontrolleri tamamladıysanız işte uzun yola çıkarken aracınızda olmazsa olmaz dediğimiz ürünlerin listesi:

  • Trafik seti,
  • İlk yardım seti,
  • Yedek lastik ve kriko,
  • Hava pompası,
  • Yağmur yağma ihtimaline karşı, daha iyi bir yol görüşü için yağmur kaydırıcı ,
  • Boyun ve bel minderi,
  • Powerbank,
  • Telefon ve bardak tutucular,
  • Eğer yaz aylarında yolculuğa çıkıyorsanız; içeceklerinizin soğuk kalması için araç buzdolabı ya da içeceklerinizin soğuk kalmasını sağlayan çantalar, araba camı için güneşlik ve güneş nedeniyle görüşünüzün kısıtlanmaması için güneş gözlüğü,
  • Yolda atıştırmalık yiyecekler,
  • Bol su,
  • Mide bulantısı olasılığına karşı naneli şekerleme ve acil bir durumda kullanmak için mümkünse sıvı geçirmeyen poşet ,
  • Çok amaçlı araç düzenleyicileri,
  • Peçete ya da ıslak mendil gibi hijyen sağlayacak ürünler.

Uzun Mesafe Yolculuğuna Çıkmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Hepimizin bildiği bir şey var ki o da her şeyin başı güvenliktir! Bu yüzden uzun bir yolculuğa çıkarken yanınızda güvenliğinizi sağlayacak eşyaların bulunmasına özen göstermelisiniz.

Uykulu hissediyorsanız hemen mola verin

Yeterince uyumadan araç kullanmak; sizi, sevdiklerinizi ve diğer yolcuları tehlikeye sokar. Bu nedenle uykusuzken kesinlikle araç kullanmamalısınız. Sürüş sırasında uykulu hissediyorsanız, arabayı uygun bir yerde park ederek, biraz kestirebilirsiniz.

Araçtaki herkesin ehliyet kemerlerini taktığına dikkat edin ve emin olun

Kısa yolculukların yanı sıra uzun yolculuklarda da emniyet kemerinizi takmalısınız. Unutmayın ki emniyet kemeri hayat kurtarır!

Sık sık mola vermeye özen gösterin

Mümkünse her iki saatte bir mola verin. Şehirde araba kullanmakla uzun mesafe araba kullanmak aynı şey değildir. Şehir içinde giden bir sürücü yoğunluktan dolayı trafikte her daim dikkatli olmalıdır. Fakat şehirlerarası yolculuklarda sürücü bir süre sonra dikkat dağınıklığı yaşayabilir. 2-3 saatte bir mola vermek sadece dinlenmenize ve ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sürüş sırasında daha fazla odaklanmanıza yardımcı olur. Başka bir deyişle mola vermek uzun mesafe araç kullanmanın püf noktalarından biridir.

Güneş gözlüğünüzü takın

Yolculuk boyunca göz yorulmasına ve fazla ışığa maruz kalmamak için güneş gözlüğünüzü takmaya özen göstermelisiniz.

Takip mesafesini koruyun

Hızınız yüksekken takip mesafenizi korumalısınız. Bu, önünüzdeki aracın ani fren yapma durumuna karşı kendinizi korumanızı sağlar.

Yüksek sesle müzik dinlemeyin

Seyir halindeyken yüksek sesle müzik dinlemek her ne kadar kulağa hoş gelse de sürücüde dikkat dağınıklığına neden olabilir. Ancak bu durum elbette müzik dinlemenize engel değil, yolculuğunuzu listelediğiniz keyifli şarkılarla eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Sürücünün görüş alanını kısıtlayacak nesneleri kaldırın

Bir başka hassas nokta ise sürücünün görüş açısını bozacak ya da konsantrasyonunu bozacak nesneler olmamasıdır.

Hız sınırına dikkat edin

Trafik kazalarının büyük çoğunluğunun yüksek hızdan kaynaklandığını biliyor muydunuz? Öngörülen hız sınırına uyulması olası tehlikelerin önlenmesine yardımcı olacaktır. Yasal hız limitleri hakkında kısaca bilgi verecek olursak;  otobanlarda 120 km, bölünmüş yollarda 110 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında ise 90 km’dir. Ayrıca tabelalarda belirtilen hız sınırlarına da dikkat etmelisiniz.

Navigasyonunuza kulak verin

Çıktığınız yolculuk daha önce birçok kez geçtiğiniz ve çok iyi bildiğiniz bir yolsa navigasyona ihtiyacınız olmayabilir. Ancak ilk defa gideceğiniz bir yer için yola çıktığınızda navigasyon iyi bir yol arkadaşı olabilir. Sadece gideceğiniz yerin adres bilgilerini doğru ve tam girdiğinize dikkat edin. Bu sayede kaybolma riskinizi tamamen ortadan kaldırmış olursunuz.

Yolculuk boyunca yediklerinize dikkat edin

Uzun mesafe yolculuklarında yediklerinize dikkat etmeniz de oldukça önemlidir. Mola yerlerinde ağır ve sindirimi zor yiyeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıca sindirimi zor yiyeceklerin yenilmesi ilerleyen süreçte sürücünün uykusunu da getirebilir. Ağır yiyecekler yolcunun sonradan midesini rahatsız edebilir. Tüm bu durumlar, yolculuğunuzun tadını kaçırabilir.

Her zaman tetikte olmaya dikkat edin

Uzun yolda araç kullanırken genellikle sabit bir hızla ilerlersiniz ve uzun yollarda trafik ışıkları, yaya geçidi gibi etmenler şehir içi yollar kadar sık olmadığı için bu odağınızın ve dikkatinizin dağılmasına sebep olabilir.

Bu durumda rehavete kapılmamanız ve dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı her zaman tetikte olmanız gerekir. Siz çok dikkatli olsanız dahi önünüzdeki veya arkanızdaki aracın da sizin gibi davranması her zaman mümkün değildir. Bu nedenle araç kullanırken diğer araçların kurallara uymama ihtimalini de göz önünde tutarak hareket etmeli ve tetikte olmalısınız.

Örneğin uzun yolda sinyal vermeyi unutup dönüş yapan araçlarlar mutlaka karşılaşılmaktadır. Olası bir kaza ihtimaline karşın her zaman önünüzde ve arkanızda bulunan araç ile mesafenizi korumaya özen göstermelisiniz. Trafik sigortası ile birlikte uzun mesafe yolculuklarında başınıza gelebilecek tüm kazalardan en az hasarla kurtulabilmeniz de mümkün. Hemen ÖzserNeo Sigorta’nın profesyonel zorunlu trafik sigortası hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: